Dacă n-ai timp să-i citești povești, înainte de culcare, copilului tău, se ocupă inteligența artificială. Care sunt beneficiile, dar dezavantajele

de: Iulia Kelt
29 12. 2023

În lumea tehnologiei moderne, dezvoltatorii explorează noi frontiere, aducând inteligența artificială în intimitatea fiecărei familii.

Una dintre inovațiile notabile este utilizarea modelelor AI este cea de a citi copiilor povești înainte de culcare, folosindu-se de personajele preferate ale copiilor.

Vezi și: Giganții de inteligență artificială, mai „secretoși” decât ar fi bine pentru omenire. Ce s-a aflat

Inteligența artificială ar putea să-i zică copilului tău „noapte bună”

Acest trend câștigă teren, dar, inevitabil, se ridică și o serie de întrebări legate de aspectele legale și morale.

Un exemplu notabil este Bluey-GPT, un generator de povești care inițiază fiecare interacțiune cu un copil prin întrebări care includ informații ca numele său, vârsta și activitățile zilnice. Ulterior, generează povești personalizate.

Luke Warner, dezvoltatorul programului, a subliniat că această interacțiune personalizează experiența, aducând poveștile mai aproape de realitate și de interesul copiilor.

Utilizatorii au, de asemenea, posibilitatea să creeze povești personalizate alături de copii, folosind ChatGPT și diverse personaje disponibile gratuit în aplicații precum Oscar, Once Upon a Bot și Bedtimestory.ai.

Cu toate acestea, această tendință nu este lipsită de controverse. Există preocupări legate de calitatea poveștilor generate de AI, comparativ cu abilitățile umane, iar aspectele juridice și morale reprezintă un subiect de dezbatere intensă.

Vezi și: Profeția despre inteligența artificială: Tendințe pentru AI în 2024

AI-ul, încă este un subiect controversat pentru om

Raportul evidențiază că poveștile create de AI nu se ridică la nivelul creativității umane, generând, în plus, preocupări legate de aspectele juridice și morale.

Expertul Xuyang Zhu de la firma Taylor Wessing a subliniat că în Marea Britanie, detalii precum numele personajelor și trăsăturile lor sunt protejate de legea drepturilor de autor.

Potrivit experților, utilizarea personajelor reale în astfel de povești generează mai multe probleme legate de mărci comerciale decât de drepturile de autor.

Aceste controverse vor continua să atragă interes, dar și discuții nesfârșite, deoarece dezvoltatorii continuă să exploreze și să inoveze inteligența artificială în scopul interacțiunii cu cei mici, și nu numai.

Vezi și: Inteligența artificială trebuie să fie reglementată. Impactul ei asupra învățământului, măsurile propuse de UNESCO